Valletta

Málta

Málta
Odaút: BUD-MLA 2015-07-16 W6 2495 06:30-08:45 28F (W)
Haza: MLA-BUD 2015-07-23 HA-LYR W6 2496 09:15-11:30 29A (W)

Tanács: nyár közepén senki ne menjen délre nyaralni! Majd megsültem az iszonyat melegtől és eszement magas páratartalomtól. Bár nálunk is hőhullám van éppen, mint ahogy egész Európában, de lent délen ezt nem lehet elviselni.
2 jó dolog történt: Jet ski és búvárkodás.

Indulás: A Wizz Air közvetlen járatával mentem és 1 hetet töltöttem Málta szigetén, a Földközi-tenger közepén. Ferihegyről a 31-es bal pályáról szálltunk fel északnyugat irányba, az Adriát Splitnél értük el, Olaszországnál Nápoly felett repültünk el, jobb oldalon látthattuk a Vezúvot, balról pedig az Etnát, majd elhaladtunk Gozo, Comino és Málta szigete fölött és éles jobb kanyarral leszálltunk Málta repterén.

Búvárkodás: az elején szárazon még nagyon vigyorogtam, később már mondjuk, hogy nem annyira. Egy fogtechnikus símán tud nekem protkót csinálni a regulátor alapján, úgy szorítottam :D :-) Állva a fejem kivolt a vízből a tanuló részen, csak ugye 1. nem tudtam állni a vízben 2. lementünk az aljára és vízszintesen közlekedtünk és mentünk mélyebbre. Sok látnivaló nem volt, de tapiztunk tengeri csillagot meg halakkal úsztunk. Elkezdi az oktató csávó mitől félek, hisz gyerekek is vannak a vízben, strandolnak, a víz a barátunk. Hát mondom oké, de nem tudok úszni és megfulladok. Mondta több órányi levegőnk van, haladjunk. Nagy hisztit levágtam, de nem birta hallgatni és lerántott a víz alá, ellenkeztem, kapálóztam, de nagyon nehéz egy hisztit a víz alatt kivitelezni, jobbnak láttam simán levegőt venni és túlesni rajta. A felszerelés nagyon profi és pont annyi levegőt kapok, amennyire szükségem van. Előtte egy oktatáson, ami mivel ez csak egy bemutató merülés volt, nem tartott sokáig, elmagyarázták milyen részekből áll a felszerelésünk és hogyan kell használni. A cucc egyébként nagyon nehéz, 35-40kg, alig birsz elvánszorogni benne a vízhez. Ólómsúlyokat is rám kötöztek. Oszt elkezdi ugorjak a vízbe! Ketten voltunk csak tanulók, csávó ahogy kell beleborult :D hát mondom én tuti nem. Megengedte, hogy leüljek és fogta a kezem és besegített a vízbe.
Az oktató végig fogta a kezem a víz alatt, egyedül nem mertem, sokszor fel is borultam, mint egy magatehetetlen bálna. Megvan mit kell csinálni, húzni, nyomni, a felszínen még tudtam, de a vízben az oktató húzta-nyomta amit kell. Profi mellény, azzal szabályzol mindent.
Amikor kijöttem, megtapsoltak akik a bárban ültek, jólesett :-))

Szállás:
szállásfoglalás (katt ide)

Sliemában foglaltam szállást egy nagyon modern, fiatalos hostelben. Képeken nagyon tetszett és gondoltam gyakorlom az angolt. Egyedül utaztam, a hotelek nyáron irreálisan drágák. Aztán kiderült, hogy nagyon rossz választásnak bizonyult a sokágyas hostel, sose voltam egyedül, a légkondi bedobós fizetős volt, kikészített a hőség.

Pár nap múlva várt Mario Meliehában, ahol vendégül látott a házában és ott már sokkal konfortosabban éreztem magam. Kaptam kulcsot, jöttem-mentem kedvem szerint, vagyis mehettem volna, ha lett volna kedvem megmozdulni, de mivel a teraszról láttam a tenger, így nemigen akaródzodtam mászkálni. Minden este együtt grilleztünk a tetőn. Egy kínai couchsurfer is a lakótársam volt egyidőben, de én a teraszon redezkedtem be, így volt privát szférám.

Látnivalók:

Vallettát, a fővárost mindenképp érdemes megnézni, nagyon hangulatos sétálni az utcákon, tele van jó éttermekkel.

Mdina, Málta régi fővárosa volt. Mivel Mario estig dolgozott, éjszakai városnézésre vitt minket.

Comino és Marsaxlokk kimaradt. Előbbi az azúrkék vizéről híres, utóbbi pedig a halpiacáról.

Gozo szigetén az Azúr ablakot szintén kihagytam, majd legközelebb valamikor tavasszal vagy ősszel, de semmiképp se nyáron.

A Popeye falut szintén hármasban tekintettük meg egy csodálatos naplemente kíséretében. “Ez a falu a Popeye című filmhez készült díszletfalu, mely az 1980-as, Robin Williams címszereplésével forgatott film helyszínéül szolgált. Kunyhói kanadai és holland faanyagból épültek 1979-ben, melyek felépítéséhez nyolc tonna faanyagot és kétezer gallon festéket használtak fel.” Forrás: http://www.erdekesvilag.hu/a-maltai-popeye-falu/

Szállásfoglalás itt: szállásfoglalás itt (katt ide)

IF

tn_DSCN4847m

IF

IF

IF

IF

IF

IF

Képek itt: katt ide