Bergamo

Ibiza, 2012 okt.20-23

Útvonal: BUD-BGY-IBZ-BGY-BUD Ryanair
Jegy árak:
BUD-BGY: 600 Ft
BGY-IBZ-BGY: 44€
BGY-BUD: 7€

Őszi szünetben kiruccantam egyet, a spanyol Ibiza szigetére esett a választás, köszönhetően az olcsó repjegynek.

A klasszikus átszállással mentem, ami Bergamo-t jelenti. Mind a 4 szektor a Ryanair társasággal történt.

Elég passzív utazás volt, a pihenésen kívül nem sok mindent csináltam.

Már az indulás is jól kezdődött: így se jártam még sose, átaludtam az ébresztőóra csörgését, majdnem lekéstem a gépet. Még nem voltam összepakolva, úgy húztam fel éjjelre az órát, hogy beleférjen a pakolás, a ruháim is még száradtak. Hajnalban felijedtem, már kint kellett volna lenni a reptéren, a cuccokat hajtogatás nélkül belehajigáltam a hátizsákba, a kábelek lógtak kifelé belőle meg a pulcsi ujja :D Hívtam taxit, látszik mennyire vagyok taxis, akiket hívtam, előfizető nem kapcsolható, másik cég foglalt, a szívem a torkomban dobogott, végre találtam egyet, kértem egy kis Schumachert, néha már vártam mikor emelkedünk az égbe, mert úgy éreztem elértük a felszállási sebességet.


Eddig egy rémálom, nem tudok felengedni, nem úgy mennek a dolgok ahogy szoktak. Turistinfó zárva a reptéren is meg a központban is, az eső szemerkél. Busz kirakott a kikötőnél, hogy végállomás, nekem meg hatalmas csomagom, de meglett végre a busz, ami nekem kell. Mondom a sofőrnek mi baj van, oké, szól ha le kell szállnom. Elvitt végállomásig, nem szólt. Mondom neki megint hogy mi baj van, nemhogy elnézést nem kért, hanem látszólag azt se tudta, hogy a világon vagyok, úgy elfelejtett. Mondta üljek előre, majd szól. Hát nem visszavitt kiindulási helyre, vissza a fővárosba?! Áhh,grrr. Viszont ott átadott a váltós kollégának és az jó helyen tett ki, nem kellett új jegyet vennem, de a 20perces útból lett 2óra. Nagy felirat a szállásom nevével, de az kocsma volt. Jó, mondom legalább inni már tudok. Továbbküldtek, megint nagy felirat, megint kocsma ugyanazzal a névvel, mondom most már elég lesz. Szerintem ez nem is név, hanem csak anynit jelent, hogy “Üdv!” :-) Az nem az a hely volt, de az én recepciósom ott lézengett. Felhívott valakit, akire ráhagyta a saját recepcióját, hogy mindjárt érkezem, várjon. Hát a szállást renoválják vagy valami van vele, adnak másikat, de itt csak a kulcsot kapom meg, menjek át amoda. Kezdett már elegem lenni, viszont ez jobb mint amit foglaltam. Egy dologgal meg végképp le tudnak venni a lábamról, ha sok törölközőt adnak a szobához, szeretek múmiának öltözni törölközőkből.


Platja d’en Bossán vagyok. Szemerkél az eső néha, de 24fok körül van.


Én leülök a legelső pálmafa alá és nem mozdulok 2 napig, megvárom a gépem indulását, az egész út egy katasztrófa.

Reggel felkeltem, gondoltam kinézek. Mivel éjjel is fáztam, szerencsére felhúztam egy nadrágot a kinézéshez, az ajtó csak arra várt, hogy karnyújtásnyi+1cm-re kerüljek tőle és becsapódott, a kártya meg belül volt, telefon is, minden. Ügyes vagyok. Recepció elvileg mindig van, gyakorlatilag a spanyolok tojnak rá, majd jönnek ha kedvük van. Hát reggel nincs kedvük. Átmentem a szemközti kocsmába,  gondoltam hitelbe leiszom magam, de 9-kor nyit elvileg. Gyakorlatilag valamikor később, majd amikor kedvük van. Mindenhol telefonszámok vannak kiplakátolva, csakhogy a telefonom belül maradt. Ültem ott több mint 1órát mire jött egy takarító, elmutogattam neki, hogy becsapódott az ajtó, de nekem már csak az minden vágyam, hogy visszajussak a kecóba.


Most hívott egy barátom, hogy 23-a miatt lezárnak egy utcát, de én ott parkolok. Pár napja teljesen szabályosan leparkoltam ott, most meg cetli van rajta, hogy ha nem állok arrébb a kocsival, akkor elszállítják és 30ezer ft-ért kapom vissza, ilyen nincs. Ilyenkor egy kérdést nem szabad feltenni, hogy “Mi jöhet még?”.


A kocsimat áttették 50méterrel arrébb, azt mondták ma is a zsernyákok, hogy nem kell fizetni.


Reggel ülök az asztalnál, gépezek, erre leesik a fejemről a szemüvegem. Eltört. Csak úgy, magától. (Lehet mégis feltettem a bűvös kérdést, hogy “Vajon mi jöhet még?!” Éjjel-nappal napszemüvegben vagyok, mert ez dioptriás, hót sötét van.


BGY menetrendhez képest negyed órával korábban, egy fokkal közelebb otthonhoz. Már ki van írva a gép, egyelőre nem jeleznek késést.

FR EI-DLN “Bye bye Baby” :-)

Ibizai buszsofőr kapott egy sört, mert nem volt már időm kényelmesen meginni.  Folyadékokat, laptopot nem volt kedvem szétbombázni a táskából, mert akkor mindent ki kellett volna, csak egy bizonyos sorrendben férnek bele a dolgok, de nem szóltak, a telefonján játszott a secus. Ha ezt tudom, viszem a sört magammal :-)

Képek még: katt ide

Szállásfoglalás itt: szállásfoglalás itt (katt ide)

Valencia, ahol a város felgyújtásával ünneplik a tavaszt 20120314-18

Útvonal: BUD-BGY-VLC-BGY-BUD

Jegy árak:

BUD-BGY-BUD: 2780 Ft Wizz Air
BGY-VLC: 36€=12.200 Ft Ryanair
VLC-BGY: 23€ Ryanair

Az utat sajnos nem lehet reptéri éjszaka nélkül megúszni, hazafele kénytelen voltam Bergamo csövitanyán éjszakázni. Felkészültem egy hideg és kényelmetlen éjszakára, de nemhogy ülőhelyet találtam magamnak, hanem 3széken kényelmesen kiterültem. Mindig viszek magammal sídzsekit akárhová utazok, mert az éjszakák kegyetlenek tudnak lenni.

Odafele úton egy komplett nappalt kellett eltöltnem valahogy, mivel Bergamoba kora reggel érkezik meg a Wizz Air gépe, de csak este fél 6-kor tudtam továbbindulni Valenciába.
A reptéren egyből megtámadtama  turistinfót. Nekem egyáltalán nem tűnt fel, hogy minden tele van Fallas plakátokkal, lehetett volna az valami együttes is. A kiscsaj rutinosan nyomta nekem is ugyanazt a szöveget, amit az előttem lévőknek mondott, mondta több gyújtogatást láthatok a városban, a végén meg tüzijáték lesz. Nem nagyon értettem miről beszél, néztem nagy boci szemekkel mit magyaráz ez, mire kiderült, hogy egy nagyon-nagy ünnepbe csöppentem bele. Én nem értettem minek magyaráz nekem ilyesmit a turistinfós, ő meg nem értette mit keresek akkor Valenciában, ha nem a Fallas ünnepre jöttem :D Örültem neki, hogy nem elég, hogy olcsó volt a repjegy (nem is értem miért, ünnepekkor mindig drágább minden) még egy ilyen híres eseményt is kifogtam. Így már leesett, hogy miért írta ki a szállásfoglaló rendszer, hogy ebben az időszakban a szokásostól magasabb árakat látok, próbálkozzak más időpontban. Nem foglalkoztam vele, mert nem akartam próbálkozni, mostanra kellett szállás, nem máskorra.

Valenciában a metró ki van építve a reptérig (nálunk mikor lesz ilyen?), így kényelmesen be tudunk jutni a városba. Egy kis kártyát kell megvenni, amire tudunk lóvét tölteni. Én sajnos utolsó nap valahogy elvesztettem a kártyát és újat kellett vennem.

Szállásomnak egy egyetemi kollégiumot választottam, no de ne Magyarországban gondolkozzunk, eszméletlen szupi kis kecóm volt, az egész egyetem dolgot teljesen másképp tolják odakint. Ha vissza tudnék menni az időben, Valenciában szeretnék egyetemre járni :-) Egyébként az egész városról már látatlanban azt képzeltem, hogy ez álmaim helye, ahol szívesen letelepednék és nem csalódtam benne, beigazolódott ez a feltevésem, hogy nagyon élhető város.

A reptérről, ami 8 kmre található a várostól, a 3-as (piros) és az 5-ös (zöld) metróvonal visz be, a jegy ára kb 2€ és 25 percig tart az út.

egyetemi koli

 

Én, mivel az egyetemig kellett mennem, a 3-as metróra szálltam és Benimacletig mentem. Ott megláttam egy gyrosost, ahol épp Real Madrid meccs ment, be is ültem egyből. A szállásomra 10-ig lehetett becsekkolni, legalábbis úgy emlékeztem, fél 10-kor elindultam, mert azt hittem villamossal 1-2 megálló lesz az Universidad de Politécnica, de amiről azt hittem, hogy az én kolim, az tök más volt. Útbaigazítottak, de mint már említettem ezek kicsit máshogy nyomják ezt a témát, azt hittem a lábam is lejárom mire egy kampusszal végeztem. Közben telefonáltam is, hogy érkezem, csak kicsit eltévedtem. Mivel angolul nem értettek, előszedtem párszavas spanyol tudásomat és annyit elértem vele, hogy tudták ki vagyok és hogy megyek. Mint kiderült 24 órás recepció van, nem tudom mire emlékeztem.
A következő napokban bejártam amit birtam, főleg gyalog közlekedtem, amikor már végképp nem birtam, akkor villamosoztam vagy buszoztam. Többször jártam a parton, átsétáltam a Forma 1-es pályán, amit akkor nem is tudtam, csak később ismertem fel a TV-ből. Megnéztem a Természettudományi Múzeumot, az Operát, kikötőt, Agorát, az El Puente de l’Assut de l’Or hidat, a L’Umbracle-t, focistadiont, vasútállomást, főpostát és városházát, a selyemtőzsde épületét és a bikaviadal arénát.


Forma 1-es pálya, akkor nem tudtam, csak itthon volt ismerős a TV-ből :-)
Természettudományi Múzeum
L’Hemisfèric (Félteke) és a Palau de les Arts Reina Sofia (Zsófia Királyné Művészeti Palota, azaz az Opera)

tüzijáték

Képek itt (katt ide)

Szállásfoglalás itt: szállásfoglalás itt (katt ide)

Bergamo 20120222sikló
kilátás fentről  Città AltaTöbb kép itt (katt ide)

Szállásfoglalás itt: szállásfoglalás itt (katt ide)

Marseille 20120219-22

Útvonal: BUD-BGY-MRS-BGY-BUD

Jegy árak::
BUD-BGY-BUD: 1390 Ft Wizz Air
BGY-MRS-BGY: 45€ Ryanair

Utálom a bergamoi Orio repteret éjjel, mint egy menekültszálló és zajos és nagyon hideg van, felkeltenek hajnalban a szekusok és nincs elég ülőhely se, nemhogy feküdni lehetne, ja és nem lehet átmenni este a szekun, kint kell maradni, mégse lehet ezt az utat reptéri éjszaka nélkül megúszni. Aztán most valahogy nem kellett állandóan mosdóba járnom, beértem kevés innivalóval és pofátlan módon nem érdekelt, hogy 3 helyet elfoglalok, de keresztbe nyúltam 3 széken és nagyon jót pihentem :)


Megérkezve a reptérre ingyenes shuttle visz a vonathoz az állomásra, a jegy 5€-ba kerül a reptér-Marseille vonalon.

A városban élő mindenféle emberekért annyira nem voltam odáig, de a város maga tetszett, csak kicsit hűvös volt. A recepciós is mondta, hogy éjjel azért ne mászkáljak ha egy mód van rá.

Bárhol járok a világban, mindenhol eszek gyros szerű kaját és mindenki jobban csinálja mint mi. A franciák, a spanyolok, az olaszok… csak nálunk adnak egy csalamádéval (??!) eláztatott nyers tésztás szutykot.

Hazafele viszont a Marseille-i reptéren dekkoltam éjjel. Ahonnan indultam az kb egy istállóra hasonlított, csak valószínűleg hidegebb volt annál, így átmentem a másik terminálba, ahol bevackoltam magam a szőnyegezett váróban. Kóla, plüssmaci és panorámaablakból figyelhettem ahogy indulnak az utasok, jönnek-mennek. Egy szekus odajött hozzám és rendesen kifaggatott, hogy ki vagyok, honnan jöttem hová megyek, mikor indul a gépem és miért nem hotelben vagyok. Miután megvolt az “áááh Puskás”, utána már haverként kezelt egyből, nagyon-nagyon sok helyen a Hungaryra Puskás nevét hallom vissza :) Mondtam korán indul a gépem és a taxi túl drága, nem is lenne értelme annak a hajnali ámokfutásnak, így bent maradhattam. Azért szeretem a reptereket, mert biztonságosak, általában azért nem engednek be mindenféle csöveseket, a baby changing roomokban pedig rendbe tudom magam szedni, smink le-fel, öltözés, fürdés, tökéletes.Több kép itt: katt ide

Szállásfoglalás itt: szállásfoglalás itt (katt ide)

Kanári-szigetek 7.nap: BGY-BUD

Posted on by in Bergamo, BGY, Lanzarote, Olaszország, Wizz Air | Leave a comment
Madridból nyűgösen vettem az irányt Miláno- Bergamo felé, mert a reptéren éjszakáztam. Fél éjszakát dolgozatjavítással töltöttem, melynek végeztével pár széken keresztbe feküdve próbltam aludni pár órát. Hiányzott az energiaitalom meg a bubis víz, túl drága lett volna venni. Nagyon fáradt voltam és semmi kedvem nem volt hazamenni, a 25 fok, az Atlanti- óceán, a pálmafák és a sok Hola! után. A Kanári- szigeteken jobb volt, ez érthető is, gondolom :-))
Bergamo- ból késéssel indultunk és késéssel is érkeztünk Budapestre, pont lekéstem a valszám órámat, de jelentem, sikeresen levizsgáztam belőle :-)
Utólag is köszönöm a topic társaknak a sok segítséget, a Wizz kártyás foglalást, mellyel mindig sokat spróolok, a szállás ajánlást, az sms segítségeket, a kocsibérlési információkat, a tippeket, ötleteket. Életem legszebb útja volt!


Szállásfoglalás itt: szállásfoglalás itt (katt ide)

Bergamo reptér, hazafelé

Posted on by in Bergamo, BGY, Olaszország, Wizz Air | Leave a comment

BGY reptéren volt olyan pillanat, amikor annyira álmos voltam, szerettem volna aludni végre, de rendesen nem mertem elaludni és kényelmetlen is volt, hogy pillanatra megkérdeztem magamtól mi a frászt keresek én itt, de csak elő kellett venni a fényképezőgépem, ami tele van gyönyörű tájak képeivel :) Melóban 12 órázva is majd előveszem nézegetni, szerkesztgetni a képeket :)

Szállásfoglalás itt: szállásfoglalás itt (katt ide)

indulás, Budapest, Bergamo, Olaszország

Posted on by in Bergamo, BGY, BUD, Budapest, Egyéb, Magyarország, Olaszország, Ryanair, Wizz Air | Leave a comment

BUD-BGY-AGP
A Wizz Air hajnal 6 órás bergamói járatával kezdtem meg utam Bergamo-ba, ahonnan Ryanairrel repültem tovább Granadába, Dél-Spanyolországba.
BUD-BGY W6
BGY-AGP FR

Szállásfoglalás itt: szállásfoglalás itt (katt ide)


Bergamo- Treviso, olasz élmények

Posted on by in Bergamo, BGY, Olaszország, Treviso, TSF | Leave a comment

2010 április 26.

Gyönyörűen elterveztem, hogy Bergamo- ban vonatra szállok, szép hegyek közt elvonatozok Treviso- ig, amikor idefele jövet körbejártam a várost, akkor már úgyis feltérképeztem hol van ott a vasútállomás, nem lehet gond. Nah, igen, meg ahogy én azt képzeltem.
Bergamo reptér, tökölődés mi merre, melyik busz megy a vasútállomásig, mennyibe kerül, hol kapok jegyet és hol van a busz. Azért a turistainfót megkérdeztem hogy jutok Treviso- ba, itt csak megerősítést vártam, erre kitalálták nekem a legdrágább megoldást, hogy menjek be Miláno- ba a q drága transzferrel, mert csak ott tudok vonatra szállni. Mondom ezek hülyének néznek engem, de azért meg is ijedtem, hogy mi van ha pl nem állnak meg a Treviso felé menő vonatok itt Bergamo- ban….
Busszal elmentem a vasútállomásig, nem volt jegyem előre, olvastam automatából megkapom, pofonegyszerű, pár gombnyomás. Hát az automatával nem vergődtem zöldágra, mentem a pulthoz jegyért. Ott nem beszéltek angolul, totál semmit nem értettek mit szeretnék. Jó, sebaj, készültem, elővettem az otthon nyomtatott papírkámat, amin a vonatmenetrend volt, azon bekarikáztam mi kell nekem. Jegy megvéve, fáradtan, éhesen ültem a váróban, körülöttem fura alakok, kezdtem félni. Tudom nem szép dolog, de nem szeretem az olaszokat, számomra félelmetes népség. Nagyon szomjas voltam, egy egyszerű kis boltot szerettem volna vagy egy nagy hipert, ahol olcsón kapok szénsavas innivalót. Betámadtam megint a turistinfót, már meg se lepődtem, hogy a szomszédos q drága kajáldába küldött. A buszról láttam egy kirakatot, már nem emlékszem mi volt kiírva, de olcsó kajcsit hirdetett, oda sétáltam át kajáért meg innivalóért.
Végre idő volt, jött a vonat, felszálltam, jött a kalauz, magyarázott mint a hétszentség, rendre ismételgetett vmit olaszul, nem tágított mellőlem, én meg a jegyem mutogattam, érvényes, az előbb vettem… A gond az volt, hogy nem elég megvenni, mielőtt vonatra szállunk, be kellett volna dugni valami automatába… erről én mit se tudtam, de mivel látta nem megy velem semmire, így ejnyebejnyével magamra hagyott. Közben totál besötétedett, esett is az eső, a vonatról szép tájat nézelődésből nem lett semmi, és tudtam át kell szállnom kétszer is, kezdtem bemajrézni teljesen.
Első átszállás símán ment, volt kalauz, megkérdeztem melyik az én vonatom, segített megtalálni.
Éreztem nagyon lassan megyünk, telt múlt az idő, éreztem itt baj lesz. 2. átszállás következett volna, de csak időben jártam kb átszállás körül, a hely nem stimmelt. Jó adag késést szedtünk magunkra útközben, mikor beértünk az állomásra, vadul elkezdtem keresni a vonatom Treviso- ba, de ezeregy vágány volt, kalauz sehol, 16- os vágány meglett, de vonat sehol. Igen, volt egy 16/1 vágány is, onnan indult a vonatom, amit sikerült lekésni. Ott álltam koromsötétben a semmi közepén, nem volt nyitva semmi, se egy vasutas, se egy turistainformáció nem volt sehol. Emberek azért voltak, egymásba botlottunk sokan, mind lekéstük a vonatot, kiderült egy vonaton utaztunk eddig, csak más kocsikban, mind a reptérre tartottunk, másnap reggelre kellett odaérni, vagyis nekem aznap este 10- ig, mivel szállásom a “Hotel Terminal” volt, azaz reptéri csövezés volt betervezve. Ez egy nagyon kicsi reptér Velence mellett , nincs éjjeli forgalom, bezár éjjelre, de ha valaki 22:00 előtt odaér és van másnapra repjegye, az bentmaradhat és kvázi rázárják a repteret, ennél biztonságosabb helyet el se tudtam képzelni. A vonatlekésés miatt ez egyre reménytelenebbnek tűnt.
Viszont már nem voltam egyedül :) Kiderült aznapra nincs több vonat, másnap reggel ami jön, az meg későn van, sose jutok haza, ennyi volt, itt kell letelepedni és leélni az életem, brühühü. De! Kitaláltuk jön egy intercity szerű luxus képződmény, amire ugyan nem jó a jegyünk, de hátha nem jön ellenőr. Szétszóródtunk ne egyszerre büntessenek meg minket, ha mégis jön ellenőr, legyen esélye a csapat többi felének, ha elkezdik a mi csapatunkat büntetgetni. Az emeletes vonaton q kényelmesen elvoltunk, konnektorok is voltak minden ülésnél, elkezdődött a telefontöltés.
Az út rendben lement, nem jött senki, megérkeztünk Treviso- ba. Nagyon késő volt, csak a repteret szerettem volna, mentem a már ismert busz megállójába, újabb ledöbbenés, ami menetrendet idefele szereztem a reptéren, az nem jó, valami régi szart osztogatnak a hülye turistának. Nálam szerepelt egy esti busz, ami valójában nem járt. Kész, ennyi volt, eljutottam kalandosan Treviso- ba és csövezhetek egy rohadt parkban egyedül az éjszakában, gyalog nem érek el zárásig a reptérig.
Sms fórumtársaknak, baj van… írtak másik buszt és írták hol szálljak le, ahonnan ugyan messze van a reptér, de ha jó irányba kezdek el futni, odaérek. Hát ez nem volt valami biztató, de meg kellett próbálni. Felszálltam arra a buszra, q sötét volt, mondom itt az életben nem fogom megtalálni a repteret, lószart se látok. A buszsofőr viszont kedves volt, elrinyáltam mi baj van és nem tudom hogyan lehetséges, mert ez másik busz volt, de pontosan a reptér előtt tett le 21:45 volt és nyitva volt a reptér :) Hálálkodtam, köszöngettem, berohantam és láttam is, hogy ki van írva a reggeli gépem Budapestre, boldog voltam nagyon :-))))
Az éjszaka nyűgösen telt, nagyon fáztam, pedig sídzseki rajtam volt. Éjjel jöttek a zsernyákok, mindenkit felkeltettek, meg kellett mutatni a repjegyünket. Legalább biztonságban éreztem magam és nem egyedül csöveztem a reptéren. Közben jött 2 sms éjszaka, miszerint nagyon boldog szülinapot nekem :-))
Hajnalban fogmosás, fésülködés, pólócsere és a szülinapos végre hazamehet.

 

Szállásfoglalás itt: szállásfoglalás itt (katt ide)

Képek még itt katt ide